Optima Cycles versnelt groeipad met nieuwe aandeelhouder Bolster Investment Partners

juni 18, 2021

Bolster Investment Partners verwerft een aandelenbelang van 50% in Optima Cycles, de specialist in het ontwerpen, produceren en distribueren van hoogwaardige e-bikes en elektrische bakfietsen. Optima Cycles is actief in Nederland, België en Duitsland en opereert onder de merknamen Dutch ID en Lovens. Gelijktijdig met de investering van Bolster in Optima Cycles wordt zusterbedrijf MM Bicycles te Taiwan overgenomen en geïntegreerd in de groep, en zal verder gaan onder de naam Optima Cycles Asia. Bolster zal Optima Cycles ondersteunen in haar groeiambities en internationale expansie.

Optima Cycles beschikt over een moderne assemblagefaciliteit in Beverwijk, waar ook de ontwerpafdeling en de commercie gevestigd zijn. In de productielocatie in Taichung, Taiwan, worden frames geproduceerd en vindt de sourcing van onderdelen plaats. Optima Cycles heeft met deze activiteiten een unieke positie, waarbij alle activiteiten in-house uitgevoerd worden. Van ontwerp tot productie en assemblage, zowel voor de eigen merken Dutch ID en Lovens als voor derden, waaronder Urban Arrow.

De combinatie van Optima Cycles en Optima Cycles Asia heeft 120 medewerkers in dienst en behaalde in 2020 een omzet van € 47 miljoen. De e-bikes van Optima Cycles kenmerken zich door een modern design en een optimaal rijcomfort. De recent gelanceerde Dutch ID Phantom heeft de grootste fietstest van Nederland (de ADR Fietstest) gewonnen en kwam ook bij de Consumentenbond als beste uit de test. Daarnaast is de dit jaar geïntroduceerde Lovens, een premium elektrische bakfiets, door de fietsvakhandel met veel enthousiasme ontvangen vanwege zijn doordachte ontwerp, kwaliteit en innovaties.

De markt voor e-bikes groeit snel, zowel in Nederland als internationaal. Aan deze groei ligt een aantal belangrijke trends ten grondslag, zoals de groeiende aandacht voor een gezondere levensstijl en de overstap naar duurzame mobiliteitsoplossingen. Zo wordt de e-bike steeds vaker omarmd als alternatief voor de auto of andere vormen van mobiliteit zoals het openbaar vervoer. Naar verwachting zal de groei zich de komende jaren verder voortzetten. Met de ondersteuning van Bolster als aandeelhouder wil Optima Cycles sterker in gaan zetten op de groei van de eigen merken en internationale expansie.

Michael van der Meijden, oprichter en eigenaar van Optima Cycles: “Al meer dan 25 jaar maken wij fietsen van excellente kwaliteit met een state-of-the-art design. Wij slagen daarin door gebruikerservaring tot in detail door te ontwikkelen, en door het hele proces van ontwerp tot productie in eigen hand te houden. Daarmee hebben wij een unieke positie in de fietsindustrie. Wij zijn blij dat we in Bolster een partner hebben gevonden die de kennis en kunde heeft om onze internationale ambities verder kracht bij te zetten.”

Michiel van Wissen, Partner bij Bolster Investment Partners: “Optima Cycles past als innovatief Nederlands maakbedrijf, dat succesvol is met een unieke positie in de keten, naadloos in onze investeringsfilosofie. We geloven in het enorme potentieel dat deze snelgroeiende markt biedt en de aantrekkelijke positionering die Optima Cycles hierin heeft. We kijken uit naar de samenwerking met het team van Optima Cycles in Nederland en Taiwan.”

De transactie is nog onder voorbehoud van goedkeuring door de relevante mededingings-autoriteiten.

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Optima Cycles
Ramon Vial: +31 6 14 927 075

Bolster Investment Partners
Michiel van Wissen: +31 20 226 3088

Over Optima Cycles

Optima Cycles is gespecialiseerd in het ontwerpen, produceren en distribueren van hoogwaardige e-bikes en elektrische bakfietsen. Optima Cycles produceert en assembleert eigen ontwikkelde merken Dutch ID en Lovens in de eigen fabrieken in Beverwijk en Taiwan en produceert daarnaast voor derden. De nieuwe combinatie van Optima Cycles en Optima Cycles Asia heeft 120 medewerkers in dienst en behaalde in 2020 een omzet van € 47 miljoen.

Over Bolster Investment Partners

Bolster Investment Partners is een lange termijn investeerder gespecialiseerd in minderheidsbelangen. Bolster investeert in buitengewone Nederlandse ondernemingen met een scherpe focus en een bewezen business model. Bolster ondersteunt ondernemers in het realiseren van het volledige potentieel van hun onderneming, door als gelijkwaardige partners het verschil te maken. Sinds 1982 heeft Bolster als investeringsmaatschappij met meer dan 100 ondernemingen succesvol samengewerkt.

< Terug naar nieuwsoverzicht